Liisankadun arvokiinteistö saatiin kuivaksi puhaltamalla

Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma

Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.

 

 

Apollonkadun kerrostalot on rakennettu vieri viereen rinteeseen kallion päälle.Apollonkadun kerrostalot on rakennettu vieri viereen rinteeseen kallion päälle.

 

Ongelmia alkoi ilmestyä asunnon oston jälkeen

170 m2:n huoneisto sijaitsee vuonna 1928 rakennetussa kerrostalossa. Apollonkadun kerrostalot on rakennettu kiinni toisiinsa rinteeseen kallion päälle. Hämeen huoneisto sijaitsee katutasossa, joten osa asunnon seinistä on osittain maan alla.

Tuomas Häme kertoo, että jonkun ajan kuluttua asunnon oston jälkeen he huomasivat vaimonsa kanssa asunnossa sisäilmaongelmia. Ilma tuntui tunkkaiselta ja asunnossa oli hajuhaittoja. Pian selvisi, että jo ennen asunnon ostoa, asunnossa oli ollut sisäilma- ja kosteusongelmia. Tästä alkoivat ongelmien selvittelyt ja pitkä korjauskierre.

Yli 20 vuoden aikana kosteusongelmia on ilmennyt aina aika ajoin. Ensimmäisten remonttien aikana 1990-luvulla naapuritaloyhtiön jätevedet tulivat asuntoon. Onneksi lattia oli jo revitty auki, joten vedet tulivat soraperustusten päälle. Taloyhtiössä tehtiin putkiremontti vuonna 2003, jolloin keittiöstä löytyi kosteutta. Myös kadun puolella oleva sähkökaappi oli asennettu väärin ja sen takaa olevasta onkalosta vesi pääsi valumaan olohuoneeseen. Lopulta Helsingin Energia poisti sähkökaapin kokonaan.

Putkiremontin yhteydessä taloyhtiöön asennettiin uudet korvausilmaventtiilit, mutta ne eivät auttaneet sisäilmaongelmiin. Sisäilmatutkimuksessa huoneistossa havaittiin mikrobihaittoja, minkä jälkeen asunnossa alkoivat perusteelliset korjaukset.

Näiden kaikkien korjausten vuoksi vuosien saatossa Tuomas Häme perheineen on joutunut muuttamaan pariin otteeseen remontin alta pois. Puhumattakaan kerroista, jotka he ovat joutuneet asumaan remontin keskellä.

 

Perustamistapa syynä kosteusongelmiin

Taloyhtiön kosteusongelmat johtuvat pitkälti 1920-luvun aikaisesta rakentamistavasta. Rakennuksessa on huokoinen tiiliperustus, jota pitkin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti ylöspäin. Suurin osa kosteudesta perustuksiin valuu kuitenkin naapuritaloyhtiön puolelta kalliota pitkin asunnon seinää päin ja sitä pitkin lattian alle sekä perustuksiin. Taloyhtiöllä ei ole myöskään omaa ulkoseinää, vaan se on rakennettu viereisen taloyhtiön ulkoseinään kiinni.

Ongelmaa ei pystytty korjaamaan ulkoapäin, koska salaojia oli mahdoton uusia kuin takapihan puolelta ja muut ulkopuoliset ratkaisut olisivat mahdotonta toteuttaa. Kosteusongelma oli pakko korjata asunnon sisältä ja löytää siihen sopiva ratkaisu.

Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.
Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.

 

 

Ratkaisu löytyi soittokierroksella korkeakouluihin

Kun sopivaa korjausmenetelmää ei löytynyt ja tuntui, että kaikki oli jo kokeiltu, alkoi Tuomas Häme itse etsimään ongelmaan ratkaisua. Hän aloitti soittokierroksen ammattikorkeakouluihin. Lopulta Aalto-yliopistosta vinkattiin hänelle SafeDrying-järjestelmästä. SafeDrying oli tehnyt Amos Rex -taidemuseoon kuivatuksen, josta oli tehty artikkeli Betoni-lehteen. Häme etsi artikkelin käsiinsä ja sen jälkeen soitti SafeDrying-järjestelmän kehittäjälle Esa Tommolalle. Artikkeli ja Tommola vakuuttivat Hämeen, että tässä olisi oikea ratkaisu heidän taloyhtiöönsä. Taloyhtiö vakuuttui ratkaisusta ja alkoi viemään projektia eteenpäin.

Huoneiston remontti oli aloitettu syksyllä 2018 ja esimerkiksi asunnon lattiat oli jo revitty auki, kun SafeDrying tuli mukaan remonttiin. SafeDrying-järjestelmä asennus saatiin nopeasti käyntiin talvella 2019 heti taloyhtiön hyväksynnän jälkeen. Järjestelmä asennettiin takapihan puoleisiin makuuhuoneisiin lattiavaluun. Muualla asunnossa putkisto kulkee seinän vieressä putkistoa varten lattiaan jyrsityssä urassa.

Itse kuivatusyksikkö on sijoitettu taloyhtiön kellariin, jossa se saa hurista rauhassa. Itse asunnossa ei kuulu mitään ylimääräisiä ääniä, vaikka kuinka yrittäisi kuunnella. Myöskään kuivatusyksikön ääni ei kuulu rappukäytävään tai häiritse talon asukkaita mitenkään.

Oleskeluhuoneen seinän takana sijaitsee naapuritaloyhtiön autotalli.

66678 p ver 1 

Taloyhtiön ja SafeDryingin toiveena olisi ollut, että järjestelmä olisi asennettu myös viereiseen taloyhtiöön. Mutta viereisen taloyhtiön alimmaisessa kerroksessa sijaitsevat autotallit, joten taloyhtiö ei ollut halukas satsaamaan niihin, eikä rakennusvalvonta myöskään edellyttänyt sitä. Vaikka SafeDrying-järjestelmä toimii loistavasti, taloyhtiö etsii ratkaisua kuitenkin vielä, miten kosteusrasitetta voitaisiin entisestään pienentää.Oleskeluhuoneen seinän takana sijaitsee naapuritaloyhtiön autotalli.Oleskeluhuoneen seinän takana sijaitsee naapuritaloyhtiön autotalli.
Taloyhtiöillä on yhteinen palomuuri, joka on tehnyt korjausolosuhteista haastavia.Taloyhtiöillä on yhteinen palomuuri, joka on tehnyt korjausolosuhteista haastavia.
SafeDrying-kuivatusjärjestelmä on osa lattiaa koko ajan kuivattaen naapurista valuvaa kosteutta. Koska kuivatus tapahtuu vaan yhdestä suunnasta, on kuivatusjärjestelmän oltava koko ajan päällä, jotta asunto pysyy kuivana ja asumiskelpoisena. Joka kuukausi taloyhtiö saa raportin, josta nähdään ajantasaiset kosteuslukemat. Jos lukemat olisivat jostain syystä liian korkeat, pystyttäisiin niihin reagoimaan nopeasti.

Tuomas Häme on tyytyväinen SafeDrying-järjestelmään ja yritykseltä saamaansa palveluun.Tuomas Häme on tyytyväinen SafeDrying-järjestelmään ja yritykseltä saamaansa palveluun.

Tuomas Häme on tyytyväinen SafeDrying-järjestelmään ja yritykseltä saamaansa palveluun.Hämeet pääsivät muuttamaan takaisin kotiinsa kesällä 2019 asuttuaan vuoden pois kotoaan. Nyt vuotta myöhemmin Tuomas Häme vaimonsa kanssa ovat tyytyväisiä asuntoonsa. Hajuhaittoja ei enää ole ja sisäilma on raikasta.

 

-Tutkijalla pitää aina olla pientä pelivaraa, ettei mitään voi sanoa varmaksi, mutta uskon, että tämän parempaa ratkaisua ei olisi helpolla löytynyt, Tuomas Häme toteaa lopuksi.

 

Voit lukea alkuperäisen artikkelin Oma Taloyhtiön sivuilta

Kuivatus palautti rivitaloasukkaiden menetetyt yöunet

Kosteusongelma kasvatti pelkokerrointa

Puhalluskuivatus palautti Torpanmäen

rivitaloasukkaiden menetetyt yöunet

 

 

 

 

Sipoon Torpanmäessä sijaitsevassa rivitaloyhtiön kaksikerroksisessa neljän asunnon talossa havaittu kosteusongelma oli vähällä viedä asukkailtaan yöunet ja jopa toivon.

Rakennuksen muutaman kodin alin, osittain maanvastainen kerros oli imaissut ulkoa kosteutta sisätiloihin. Selvisi, että rivitalo on monien muiden vastaavien kiinteistöjen tavoin aikansa rakennustapojen uhri.

Useiden koeteltujen, raskaiden ja kalliidenkin korjausyritelmien jälkeen tässä sipoolaisessa taloyhtiössä löydettiin lopulta ratkaisu ongelmaan.  Rivitalon kostuneet rakenteet kuivattiin  patentoidun tamperelaiskeksinnön eli SafeDrying-menetelmän avulla.  Sitä ennen koettiin kuitenkin monta mutkaa.

 

Ennen lopullista korjausratkaisua Torpanmäen kostuneissa kodeissa ehdittiin todella elää pitkään pelokkaissa ja huolestuneissa tunnelmissa. Sairastummeko kaikki? Menettävätkö asuntomme kauppa-arvonsa? Monta muutakin mustaa mietettä hiipi asukkaiden ajatuksiin. Yhdessä huoneistossa alin kerros oli ollut jo pakko poistaa asuinkäytöstä.

Kosteutta havaittiin siis ainoastaan taloyhtiön toisessa rakennuksessa, siinä, missä alimman kerroksen seinät ovat osittain maanvastaisia.

Apua ja ratkaisuja todettuihin ongelmiin etsittiin aktiivisesti ja laajalti. Turvatyönä tehtiin muun muassa yhtiön molempiin taloihin uudet salaojitukset. Samalla uusittiin myös patolevyt.

Ilmanlaatumittauksessa havaittiin ainakin yhden kodin huoneilmassa jo mikrobitason kohoaminen.

 

Aikansa ”lapsi"


Yhtiön hallitus tiesi, että kosteusongelma ei todellakaan johtunut missään määrin taloyhtiön välinpitämättömyydestä tai laiminlyönneistä, ei myöskään rakennusaikaisesta työvirheestä.

– Rivitalomme on vain monen muun talon tavoin aikansa rakennusmallin mukainen. Se on perustettu häiriintymättömän perusmaan varaan tavalla, joka ei ole enää nykyisin käytössä, kertoo tämän sipoolaisen taloyhtiön asukas ja hallituksen jäsen Vesa Tomminen.

Tommisten koti on yksi niistä, jossa kosteusongelma havaittiin. – Seinäntakaisesta naapurihuoneistostamme löytyi kohta meidän jälkeemme sama ongelma, mutta vielä suurempana. Siellä nimittäin puulevytys ja eriste olivat suoraan kiinni kosteassa, maanvaraisessa harkkoseinämässä, kertoo Tomminen.

 

Kaikki keinot katsastettiin, kunnes…

 

Kosteusmittaus kertoi lopulta torpanmäkeläisille karua kieltään. Mittausten mukaan toimenpiteitä vaadittaisiin taloyhtiössä toisaalla heti ja toisaalla pidemmällä aikavälillä. ­– Samoihin aikoihin tehdyt radonmittaukset antoivat onneksi puhtaat tulokset, kertoo Tomminen.

– Mittausten perusteella teimme taloyhtiön hallituksessa päätöksen, että ryhdymme kosteusongelman vuoksi mittaviin korjaustoimiin. Edessä näytti olevan tilanne, että joudumme teettämään todella kalliin pohjakerrosremontin kostuneisiin asuntoihin. Se olisi tarkoittanut alapohjalaatan purkamista, maa-aineksen vaihtamista sekä uusia lämmöneristeitä ja lattioita. Pyysimme ja saimme tarjoukset. Ne olivat todella korkeat. Kustannukset hirvittivät kaikkia, kertoo Vesa Tomminen.

– Otimme hetken aikalisän. Ja sitten: Sitten Juhani Siikala, yksi hallituksemme jäsenistä sattui lukemaan Helsingin Sanomien rakennusliitteestä jutun SafeDryingin tekemästä Liisankadun arvokiinteistön kuivatuksesta. Jutussa oli haastateltu kyseisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa Tapio Kojoa. Hänen haastattelunsa aktivoi meidät toimimaan.

Vesa Tomminen soitti välittömästi, hallituksessa ensin aiheesta keskusteltuaan, patentoidun SafeDrying menetelmän kehittäneelle Esa Tommolalle. Ja eipä aikaakaan, kun Tommola tuli Tampereelta Sipooseen. Tommola teki omat mittauksensa ja totesi vakavaksi edenneen kosteusongelman.

Aki Kömi, joka hänkin on yksi taloyhtiömme asukkaista, lähti samoihin aikoihin juuri silloin meneillään oleville rakennusmessuille tutustuakseen tarkemmin tähän uuteen SafeDrying-menetelmään, kertoo Vesa Tomminen.

– Seuraavaksi SafeDryingin Esa Tommola kutsuttiin yhtiömme hallituksen kokoukseen, ja siitä se prosessi lähti sitten liikkeelle. Meille aukesi nopeasti, että tämä mies osaa asiansa ja tuntee kosteusproblematiikan läpikotaisin.

Tommisen mukaan heidän sipoolaisessa taloyhtiössään vallitsee asukkaiden kesken hyvä henki. Kaikki haluavat yhtiön voivan hyvin. – Mieltämme kohotti, että ymmärsimme ohittaa ensimmäisen suunnitelman, joka olisi tarkoittanut kymmenien tuhansien remonttia. SafeDryingin kanssa selvisimme noin kolmasosa hinnalla.

 

Tulevaisuusturvaa ja vakautta

 

Ja mitä sitten tehtiin? Mitä SafeDrying-menetelmä tarkoitti käytännössä Sipoon Torpanmäen rivitaloyhtiössä. – Se tarkoitti ensiksikin sitä, että nyt Sipoon Torpanmäen taloyhtiön tulevaisuusturvaa ja vakautta lähdettiin rakentamana tosissaan.

– Kun Tommolan Esa tuli kokoukseemme, kuulimme menetelmän historian ja SafeDryingin osaamisen juuret. Tommola sai tätä uutta menetelmää epäilevätkin vakuuttuneiksi.

– Seuraavaksi katsastimme kaikki taloyhtiömme ongelmakohdat ja samalla tehtiin myös uudet kosteusmittaukset. Ongelmat näyttäytyivät huolestuttavina, kertoo Vesa Tomminen.

 

Kuivaksi!

 

Sipoolaistaloyhtiö päätti, että samanaikaisesti SafeDrying-kuivatuksen kanssa asunnoissa tehdään myös radoneritykset. Koko projektille nimitettiin myös ulkopuolinen valvoja. Ja sitten alkoivat todelliset toimet.

Patentoidun SafeDrying-mallin kehittäjän Esa Tommolan mukaan Torpanmäen kohteen ongelman lähde oli tyypillinen, eli ennen 2000-lukua käytössä ollut yleinen talojen perustamistapa.

– Tuohon aikaan työselostuksissa luki, että talo perustetaan häiriintymättömän perusmaan varaan. Tästä johtuen perustusten alta puuttui nykyisin vaadittava kapillaarikatko, joka toteutetaan usein pestyä sepeliä käyttämällä. Kapillaarikatkon puuttumisen vuoksi kosteus pääsee nousemaan rakenteisiin.

Juuri edellä mainitun kosteusongelman poistamiseksi asennettiin Torpanmäen kostuneiden sekä kosteusuhan alla olevien asuntojen alakerrosten seinien alapäähän patentoitu, kosteuden rakenteista kuivattava SafeDrying-järjestelmä, joka jää rakennukseen. Tehokuivatus käynnistettiin 26.4.2019

SISÄPUOLISEN KUIVATUKSEN PERIAATE

 

Esa Tommolan mukaan tehokuivatuksen alkuvaiheessa käytettiin ilmavirrassa lämmitystä sekä kuivainta. Näin seinä kuivui hyvin nopeasti. – Tehokuivatus lopetettiin 13.6.2019, jolloin otimme tehokuivauslaitteen pois kuivainyksikön sisältä. ­

– Tehojakso kesti siis vain noin puolitoista kuukautta, huolimatta siitä, että kosteusarvot olivat paikka paikoin hyvin korkeat. Sen jälkeen kostuneeseen asuinkerrokseen rakennettu peruspuhallin säädettiin käymään noin kaksi tuntia vuorokaudessa. Samalla alkoi tiivis seuranta.

– Jos jostakin syystä olisi tarvetta, niin SafeDrying-tehokuivain voidaan palauttaa koska tahansa kuivainyksikön sisälle, kertoo Tommola.

 

Mutkatonta

 

Torpanmäessä asennettiin SafeDrying-kuivatusjärjestelmä neljään asuntoon. – Asuntoa kohti asennustöihin meni vajaa kaksi päivää. Koko homma oli viikossa ohi, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Vesa Tomminen.

Tomminen sanoo kuivatusyksikköjen asennuksen sujuneen mutkattomasti. – Etukäteispelot siitä, että kuivatuslaitteisto on jokin ruma pömpeli, ne poisuivat nopeasti. Joku pelkäsi ääniongelmaa, mutta parin tunnin päivittäinen puhallus ei ole ollenkaan häiritsevä.

Nyt Sipoossa eletään jo hyvin rauhallista ja tasaista aikaa. Laitteisto pitää huolen siitä, että kosteusarvot pystyvät kurissa. Etäseuranta toimii koko ajan. Lopunikää. Siis aina. Etävalvontaan liittyvät dataraportit toimitetaan tilaajalle kolmen kuukauden välein.

– Jos jostakin syystä esiintyisi joitakin kosteuspiikkejä, voimme välittömästi pistää tehokuivatuksen päälle. Mutta sellaista emme ole tarvinneet, kertoo Tomminen. Hän sanoo myös, että yhtään ainoata negatiivista kommenttia ei uudesta SafeDrying-järjestelmästä ole rivitalon asukkailta tullut. – Pidän tätä erinomaisena innovatiivisena keksintönä.

 RIVITALOASUNNON SEINÄN KUIVATUSDATA

 

Toimiva ja tarkoituksenmukainen

 

Antti Harju Realia Isännöinti Oy:stä on sipoolaisen Torpanmäen rivitaloyhtiön tuore isännöitsijä. – Olen suurella mielenkiinnolla seurannut tätä kuivatusprosessia ja todennut, että kysymyksessä on todella mielenkiintoinen innovaatio, joka näyttää toimivan täysin tarkoituksenmukaisella tavalla.

– Ja mikä parasta, sen käyttökulutkaan eivät ole pahat. Menetelmä ei siis vie taloyhtiöiden kassaa miinukselle, joten siitäkin voi antaa bonuksia kehittäjäyrityksen suuntaan.

Harju toteaa, että SafeDrying-menetelmä ei välttämättä ole optimaalinen ratkaisu kaikkiin kosteusongelmista kärsiviin kohteisiin, eli kutakin tapausta pitää lähestyä omana yksilöllisenä tapauksena. – Mikäli rakennus altistuu jatkuvalle kosteusrasitukselle ja ongelman poisto vaatisi varsin suuria panostuksia rahallisesti sekä rakennemuutosten osalta, SafeDrying on erittäin potentiaalinen vaihtoehto tämän kokemuksen perusteella, sanoo isännöitsijä Antti Harju.

 

PATENTTI LAAJENEE

 

SafeDrying-menetelmä on patentoitu Suomessa, ja nyt yritys on saanut tiedon myös siitä, että menetelmään liittyvä, koko Euroopan laajuinen patentti on sekin jo tulossa.

 

Teksti: Ulla Aurio 

Lempäälässä ollaan tyytyväisiä

 

SafeDrying puhalsi kolme kunnan kohdetta kuivaksi

”Me saatamme olla täällä Lempäälässä monia muita rohkeampia, ehkä enemmän kokeellisiakin. Jos perustelut ovat hyvät ja pitävät, me lähdemme mielellämme mukaan uusiin teknisiin innovaatioihin”.

Näin toteaa Lempäälän kunnan tilapalvelupäällikkö Timo Kujanpää katsellessaan tyytyväisenä uudella SafeDrying-menetelmällä onnistuneesti kuivatettuja kunnan tärkeitä palvelukohteita; terveyskeskusta, Moision koulua ja Saturannan päiväkotia.

Tämä uusi tekninen kosteusvaurioiden kuivatusinnovaatio tuli Kujanpäälle ja Lempäälälle tutuksi, kun tamperelaisen SafeDrying Oy:n myyntijohtaja Joni Kotipelto otti yhteyden kuntaan ja kertoi yrityksen kehittämästä, kosteusvauriot selättävästä ja patentoidusta puhalluskuivatusmenetelmästä.

Näytöt olivat tilaajan mielestä riittävät ja niinpä Lempäälässä ryhdyttiin toimiin. Kolme rakenteellisista kosteusongelmista kärsivää kohdetta korjattiin nopeasti ja edullisesti.  Samalla vältyttiin myös haittaavilta toimintojen tai palvelujen keskeyttämisiltä. Yhdessäkään kohteessa ei tarvittu väistötiloja.

 

Lempäälässä kuivatettiin kolme kunnan kohdetta SafeDrying-menetelmällä. Tilapalvelupäällikkö Timo Kujanpää on tyytyväinen tuloksiin. 
Lempäälässä kuivatettiin kolme kunnan kohdetta SafeDrying-menetelmällä. Tilapalvelupäällikkö Timo Kujanpää on tyytyväinen tuloksiin.

 

KOULU KUNTOON ILMAN VÄISTÖTILOJA

”Ensimmäinen SafeDrying-kuivatettu kohteemme oli Moision alakoulu, jossa vanha ulkoseinä jäi aikanaan laajennuksen yhteydessä sisäseinäksi. Seurauksena oli myöhemmin havaittu kosteusongelma. Tällä uudella menetelmällä onnistuimme sen selättämään”, kertoo Kujanpää.

Koulukohteen varsinaiset korjaustyöt tehtiin pääsiäisen aikana, eikä näin ollen väistötiloja tarvittu. Turvallista kuivatusta pystyttiin jatkamaan opiskelukauden taas käynnistyttyä. Jatkuvan seurannan avulla Moision koulun vauriokohta pysyy jatkossakin kuivana.

”Säästimme tällä toimenpiteellä merkittävästi, sillä kaikki muut kuivatusmallit olisivat olleet huomattavasti kalliimpia”, tilapalvelupäällikkö toteaa.

 

TERVEYSKESKUS KUIVAKSI ILMAN TOIMINNANKESKEYTYSTÄ

Lempäälän terveyskeskuksessa oli puolestaan havaittu kosteusvaurio yhdessä rakennuksen maanvastaisessa seinässä.

”Näytti siltä, että edessämme ovat todella järeät, kymmenien tuhansien eurojen hintaiset korjaustyöt ja niihin liittyvänä ainakin terveyskeskuksen välinehuollon puhdastilojen väliaikainen siirtäminen toisaalle”.

”Ongelman korjaaminen olisi ollut kaikkiaankin iso, joitakin toimintoja jopa halvaannuttava toimenpide. On mahdollista, että olisimme joutuneet sulkemaan tietyn osan terveyskeskuksesta jopa useiden viikkojen ajaksi”, kertoo Timo Kujanpää.

Mutta… SafeDrying -menetelmällä kosteusvaurion eliminoiminen hoidettiin niin, että terveyskeskus pystyi toimimaan keskeytyksettä. Puhalluskuivatuksen vaatimat tekniset työt tehtiin yhden viikonlopun aikana.

 

SE TOIMII!

Uuden mallin kuivausjärjestelmän toimivuus on käytännössä testattu Lempäälän kunnassa tähän mennessä jo kolmessa eri kohteessa. Se toimii. Näin vakuuttaa kunnan tilapalvelupäällikkö. ”Uskon, että jokainen ammattilainen ymmärtää tähän menetelmään tutustuttuaan, että se perustuu puhtaasti fysiikan lainalaisuuksiin”, sanoo Kujanpää.

 

PÄIVÄKODISSA ARJEN TOIMINTAA EI HÄIRITTY OLLENKAAN

Koulun ja terveyskeskuksen kuivatusten jälkeen SafeDryingin patentoidun menetelmän keksijä Esa Tommola kutsuttiin tutustumaan Lempäälän Saturannan päiväkodin kosteusongelmiin. Sielläkin kapilaarinen kosteus nousi perustuksista kohti seinälinjoja.

”Yhtenä korjausvaihtoehtona Saturannassa oli injektointi, mutta pidin, ja pidän edelleenkin tätä SafeDrying-kuivatusmenetelmää kokemuksieni perusteella luotettavampana vaihtoehtona”.

”Saturannassa uudella mallilla tehtiin töitä kolmena peräkkäisenä viikonloppuna eikä päiväkodin arjen toimintaa näin ollen häiritty ollenkaan”, kertoo Lempäälän kunnan tilapalvelupäällikkö.

 

RATKAISU ON LÖYTYNYT

Timo Kujanpää sanoo olevansa täysin tietoinen siitä, että kosteusongelmat ovat vakavia huolen aiheita lähes kaikissa suomalaisissa kunnissa. ”Ongelma on yleinen, mutta nythän siihen on löytynyt ratkaisu”, sanoo Kujanpää.

Lempäälän tilapalvelupäällikön mukaan SafeDrying on tällä hetkellä ainoa menetelmä, jolla saadaan rakenteet todennetusti kuiviksi. ”Ennen tällaista ei ole ollut, mutta nyt on. Ja mikä tärkeintä, jälkiseuranta kertoo ja näyttää tilaajalle kaiken aikaa, miten ja millä tahdilla kosteus kohteesta poistuu”, toteaa Kujanpää.

Kuva ja teksti: Ulla Aurio


Jo neljäs SafeDrying-kuivattu kohde Lempäälään!

Kuusimäen päiväkoti saatiin käyttöön normaalisti vuotovahingosta huolimatta

Lue miten Kuusimäki saatiin avattua elokuun alussa ilman väistötiloja.

Lempäälä tarttui uuteen kuivatusinnovaatioon

 

SafeDrying puhalsi kolme kunnan kohdetta kuivaksi

 

”Me saatamme olla täällä Lempäälässä monia muita rohkeampia, ehkä enemmän kokeellisiakin. Jos perustelut ovat hyvät ja pitävät, me lähdemme mielellämme mukaan uusiin teknisiin innovaatioihin”.

Näin toteaa Lempäälän kunnan tilapalvelupäällikkö Timo Kujanpää katsellessaan tyytyväisenä uudella SafeDrying-menetelmällä onnistuneesti kuivatettuja kunnan tärkeitä palvelukohteita; terveyskeskusta, Moision koulua ja Saturannan päiväkotia. Yhdessäkään kohteessa ei tarvittu väistötiloja.

 

Lempäälässä kuivatettiin kolme kunnan kohdetta SafeDrying-menetelmällä. Tilapalvelupäällikkö Timo Kujanpää on tyytyväinen tuloksiin. 
Lempäälässä kuivatettiin kolme kunnan kohdetta SafeDrying-menetelmällä. Tilapalvelupäällikkö Timo Kujanpää on tyytyväinen tuloksiin.

 

KOULU KUNTOON ILMAN VÄISTÖTILOJA

”Ensimmäinen SafeDrying-kuivatettu kohteemme oli Moision alakoulu, jossa vanha ulkoseinä jäi aikanaan laajennuksen yhteydessä sisäseinäksi. Seurauksena oli myöhemmin havaittu kosteusongelma. Tällä uudella menetelmällä onnistuimme sen selättämään”, kertoo Kujanpää.

Koulukohteen varsinaiset korjaustyöt tehtiin pääsiäisen aikana, eikä näin ollen väistötiloja tarvittu. Turvallista kuivatusta pystyttiin jatkamaan opiskelukauden taas käynnistyttyä. Jatkuvan seurannan avulla Moision koulun vauriokohta pysyy jatkossakin kuivana.

”Säästimme tällä toimenpiteellä merkittävästi, sillä kaikki muut kuivatusmallit olisivat olleet huomattavasti kalliimpia”, tilapalvelupäällikkö toteaa.

 

TERVEYSKESKUS KUIVAKSI ILMAN TOIMINNANKESKEYTYSTÄ

Lempäälän terveyskeskuksessa oli puolestaan havaittu kosteusvaurio yhdessä rakennuksen maanvastaisessa seinässä.

”Näytti siltä, että edessämme ovat todella järeät, kymmenien tuhansien eurojen hintaiset korjaustyöt ja niihin liittyvänä ainakin terveyskeskuksen välinehuollon puhdastilojen väliaikainen siirtäminen toisaalle”.

”Ongelman korjaaminen olisi ollut kaikkiaankin iso, joitakin toimintoja jopa halvaannuttava toimenpide. On mahdollista, että olisimme joutuneet sulkemaan tietyn osan terveyskeskuksesta jopa useiden viikkojen ajaksi”, kertoo Timo Kujanpää.

Mutta… SafeDrying -menetelmällä kosteusvaurion eliminoiminen hoidettiin niin, että terveyskeskus pystyi toimimaan keskeytyksettä. Puhalluskuivatuksen vaatimat tekniset työt tehtiin yhden viikonlopun aikana.

 

SE TOIMII!

Uuden mallin kuivausjärjestelmän toimivuus on käytännössä testattu Lempäälän kunnassa tähän mennessä jo kolmessa eri kohteessa. Se toimii. Näin vakuuttaa kunnan tilapalvelupäällikkö. ”Uskon, että jokainen ammattilainen ymmärtää tähän menetelmään tutustuttuaan, että se perustuu puhtaasti fysiikan lainalaisuuksiin”, sanoo Kujanpää.

 

PÄIVÄKODISSA ARJEN TOIMINTAA EI HÄIRITTY OLLENKAAN

Koulun ja terveyskeskuksen kuivatusten jälkeen SafeDryingin patentoidun menetelmän keksijä Esa Tommola kutsuttiin tutustumaan Lempäälän Saturannan päiväkodin kosteusongelmiin. Sielläkin kapilaarinen kosteus nousi perustuksista kohti seinälinjoja.

”Yhtenä korjausvaihtoehtona Saturannassa oli injektointi, mutta pidin, ja pidän edelleenkin tätä SafeDrying-kuivatusmenetelmää kokemuksieni perusteella luotettavampana vaihtoehtona”.

”Saturannassa uudella mallilla tehtiin töitä kolmena peräkkäisenä viikonloppuna eikä päiväkodin arjen toimintaa näin ollen häiritty ollenkaan”, kertoo Lempäälän kunnan tilapalvelupäällikkö.

 

RATKAISU ON LÖYTYNYT

Timo Kujanpää sanoo olevansa täysin tietoinen siitä, että kosteusongelmat ovat vakavia huolen aiheita lähes kaikissa suomalaisissa kunnissa. ”Ongelma on yleinen, mutta nythän siihen on löytynyt ratkaisu”, sanoo Kujanpää.

Lempäälän tilapalvelupäällikön mukaan SafeDrying on tällä hetkellä ainoa menetelmä, jolla saadaan rakenteet todennetusti kuiviksi. ”Ennen tällaista ei ole ollut, mutta nyt on. Ja mikä tärkeintä, jälkiseuranta kertoo ja näyttää tilaajalle kaiken aikaa, miten ja millä tahdilla kosteus kohteesta poistuu”, toteaa Kujanpää.

Kuva ja teksti: Ulla Aurio

 

JO NELJÄS SAFEDRYING-KUIVATTU KOHDE LEMPÄÄLÄÄN!

Kuusimäen päiväkoti saatiin käyttöön normaalisti alapohjan vuotovahingosta huolimatta.

Lue miten Kuusimäki saatiin avattua elokuun alussa ilman väistötiloja.

Liisankadun arvokiinteistö pelastettiin puhaltamalla

 Huomattava kosteusuhka Liisankadun arvokiinteistössä on nyt selätetty. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapio Kojo on syystäkin tyytyväinen. 

 

Vuonna 1892 rakennettu Liisankatu 7 on Helsingin Kruununhaan jalokivi. Talossa tehtiin 90-luvulla täysimittaiset korjaukset ja kuntoa kohennettiin merkittävästi myös vuoden 2010 aikana.

 

SafeDrying

SafeDrying-järjestelmän pohjana toimiva Tulilattia-lämmitysjärjestelmä on alun perin kehitetty erittäin energiatehokkaiden pientalojen lämmitystarpeisiin. Tekesin myötävaikutuksella lämmitysjärjestelmään kehitettiin vallankumouksellinen kuivatusominaisuus. Patentoidusta kuivausominaisuudesta onkin muodostumassa kansantaloudellisesti merkittävä sovellus, kun home- ja kosteusongelmille voidaan heittää hyvästit taatusti kuivien rakenteiden ansiosta.

Yhteistyökumppanit