SafeDrying Amos Andersonin Taidemuseoon

Suomen paraatipaikalle rakennettavan Amos Andersonin Taidemuseon betonirakenteet ovat
poikkeuksellisen vahvat. Iso betonikohde vaatii erinomaisen kuivatusjärjestelmän: SafeDrying kuivattaa betonin nopeasti ja pitää rakennusaikana rakennuksen lämpötilan sopivana.

Lasipalatsi-työmaan päätoteuttajan eli Haahtela-rakennuttaminen Oy:n työpäällikkö Tuukka Turunen luonnehtii kohdetta vaativaksi. Uutta, pääosin maan alle rakentuvaa Amos Andersonin Taidemuseota rakennetaan metrotunnelien yläpuolella. Työt käynnistyivät tammikuussa 2016, ja kohde valmistuu Helsingin keskustaan keväällä 2018. Turunen luottaa Tulilattia Oy:n patentoituun kuivatusmenetelmään niin paljon, että uskoo museon vahvimpien betonirakenteiden kuivuvan selvästi tavanomaista nopeammin. Näiden erikoiskuivatettujen rakenteiden rakentaminen alkaa marras-joulukuussa. - Teemme vielä paljolti tutkimustyötä. Etsimme lopullisia yksityiskohtia tähän menetelmään, kun näin isossa mittakaavassa kuivatusjärjestelmää ei ole aiemmin toteutettu. Apunamme on monia rakentamisfysikaalisten menetelmien asiantuntijoita, joten hyvältä näyttää, Turunen taustoittaa. Yksi näistä asiantuntijoista on rakennuskonsultti Sakari Kaustinen, joka kuunteli SafeDrying-järjestelmän kehittäjä Esa Tommolan selostusta innovaatiosta. Järjestelmä valittiin Rakennusfysiikkapäivillä vuoden tuotekehitysuutuudeksi kosteusrakentamisessa. Tommola mainitsee, että Tampereen teknillisen yliopiston ryhmä osoitti kuivatusjärjestelmän nopeuttavan huomattavasti lattioiden kuivattamista. TTY seurasi Vantaan asuntomessuilla Passiivikivitalojen rakennusta touko-kesäkuussa 2015. Asuntomessut palkitsi kohteen teknisen ratkaisun. Kaustinen linkitti Haahtelan rakentajat ja Esa Tommolan, ja piakkoin Haahtela valitsi Tulilattia Oy:n taidemuseon vaativimpien betonirakenteiden kuivattajaksi.

Erikoiskuivatus lattiaan ja kattoon

Tulevan kaksikerroksisen museon vaativimmat betonirakenteet ovat väli- ja yläpohjissa. Välipohja on noin 400-millimetristä teräsbetonia. Tämä noin 1 250 neliömetrin betonirakenne pitää saada nopeasti kuivaksi, sillä sen päälle asennetaan puulattia. Yläpohjassa eli katon kantavissa rakenteissa on enimmillään yli metrin paksuisesti betonia. Tämä massa on kupolissa, joka nousee maanpinnan tasolle. Sakari Kaustinen selvittää, että betonikuutiota kohti käytetään vain 20 litraa ylimääräistä vettä, joka ei sitoudu betoniin, mutta sekin pitää saada kuivatettua. Rakennuksen ulkopinnan betonirakenne pitää nopeasti eristää bitumikermillä. - Kun vaippa on likimain kokonaan maan sisällä, betoni voi kuivua vain yhteen suuntaan, sisälle päin. Sehän on normaalisti hirveä tilanne, Kaustinen alustaa. Kaustinen jatkaa, että tavanomainen betonin kuivatus on usein tehotonta, mutta tulilattia perustuu suljettuun ja lämmitettyyn ilmankiertoon. Tyypillisesti betonin kuivatus nostattaa tilan lämpötilan liian korkeaksi, mutta tulilattian kuivatuslämpö ei häiritse, kun ilma kiertää tehokkaasti rakenteeseen asennetuissa putkissa. Kaustinen kiteyttää, että enää on saatava toteutus kuntoon. Iso kohde vaatii valtavat valutyöt, joten ne pitää valmistella tarkasti. Esimerkiksi lämmönjakoputket pitää sitoa niin tukevasti kiinni, että ne pysyvät. Onnistumista varmistaa se, että Tulilattia Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lehtimäki käy työmaalla itse joko kiinnittämässä lämmönjakoputket tai valvoo niiden kiinnitykset.

 

Lisätiedot:

Esa Tommola 0207 781441,

Tuukka Turunen 040 7501846,


Tulilattia Oy on Esa Tommolan ja Pasi Lehtimäen vuonna 2010 perustama yritys. SafeDrying-kuivatusjärjestelmä
perustuu Tommolan ja Lehtimäen monivuotiseen kehitystyöhön. Tulilattia Oy sai järjestelmälle
menetelmäpatentin vuonna 2015.

SafeDrying

SafeDrying-järjestelmän pohjana toimiva Tulilattia-lämmitysjärjestelmä on alun perin kehitetty erittäin energiatehokkaiden pientalojen lämmitystarpeisiin. Tekesin myötävaikutuksella lämmitysjärjestelmään kehitettiin vallankumouksellinen kuivatusominaisuus. Patentoidusta kuivausominaisuudesta onkin muodostumassa kansantaloudellisesti merkittävä sovellus, kun home- ja kosteusongelmille voidaan heittää hyvästit taatusti kuivien rakenteiden ansiosta.

Yhteistyökumppanit