Rakenteiden kosteudenhallinta onnistuu takuuvarmasti SafeDrying-järjestelmällä
Kosteudenhallinta on noussut muutaman viime vuoden aikana rakentamisen kuumaksi perunaksi. Jokainen on varmasti lukenut kosteusvaurioista sekä uusissa että korjattavissa kiinteistöissä. Kosteudenhallinnan yksi perusedellytys on rakenteiden kuivatus. Mikäli tämä laiminlyödään tai hoidetaan puutteellisesti, syntyy ongelmia varmasti toteutuksen jälkeen.
SafeDrying-järjestelmä voidaan asentaa rakenteen pintaan tai rakenteen sisään varmistamaan kosteudenhallita sekä uudis- että korjauskohteissa. Uudiskohteissa betonivalujen kuivuminen tahdittaa työmaan aikatauluja. Perinteinen “sentti per viikko” -ajattelumalli ei päde paksujen paikalla valettujen rakenteiden kohdalla ja tämä tulee monelle työmaaorganisaatiolle vieläkin valitettavan usein yllätyksenä. Onneksi tällaistenkin rakenteiden kosteudenhallinta muuttuu helpoksi SafeDryingin ansiosta. Kuivatuskanavat voidaan asentaa betonivalun sisään, jolloin ne ovat käytettävissä sekä rakennustyömaan että tilojen käytön aikaiseen kosteudenhallintaan.
Patentoitu kuivatus- ja kosteudenhallintajärjestelmä mahdollistaa rakennusaikataulun nopeuttamisen tehostamalla betonivalujen kuivumista. Järjestelmää voidaan lisäksi käyttää viimeisenä lukkona tilojen käytön aikaisen kosteudenhallinnan varmistamiseksi. SafeDying mahdollistaa rakennekosteuden poistamisen tehokkaasti, vaikka rakenteen pinnassa olisikin heikosti vesihöyryä läpäisevä pinnoite kuten muovimatto.
Rakennuskosteus aiheuttaa haasteita kosteudenhallinnalle
Rakennuskosteus on voi olla iso vitsaus. Esimerkiksi Sote-kiinteistöissä käytetään monesti muovimattoja niiden tilojen käytön kannalta ylivoimaisten ominaisuuksien takia. Kosteudenhallinnan kannalta muovimatto on kuitenkin ollut perinteisesti iso haaste, koska muovimatolla pinnoitettu rakenne ei ole enää päässyt kuivumaan ylöspäin pinnan kautta. Mikäli rakennusaikainen kosteudenhallinta ei ole onnistunut ja muovimatolla pinnoitettuun rakenteeseen on jäänyt rakennuskosteutta, on tämä kosteus reagoidessaan muovimattojen liimojen kanssa aiheuttanut surullisenkuuluisia haasteita VOC-päästöjen kanssa.
Sote-kiinteistöissä tämä rakennuskosteushaaste on monesti tarkoittanut miljoonien kustannuksia, kun tilat on pitänyt tyhjentää käytön aikana ja vaurioituneet rakenteet uusia. Sote-kiinteistöille on usein haastavaa löytää väistötiloja tällaisessa tilanteessa, joten rakennustyömaan aikaiseen kosteudenhallintaan on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.
SafeDrying mahdollistaa kosteudenhallinnan pinnoituksen jälkeen
Esimerkiksi Ilmajoen uudessa sote-keskuksessa kosteudenhallinta oli haluttu varmistaa jo ennen hankkeeseen ryhtymistä myös tilojen käytön aikana. Siksi hankkeen kosteudenhallintaselvitykseen oli kirjattu vaatimus: “alapohjarakennetta on voitava kuivattaa myös lattiapinnoitteiden asentamisen jälkeen”.
Tässä kohteessa SafeDrying-järjestelmää käytettiin nopeuttamaan betonivalujen kuivumista työmaa-aikana. Pinnoituksen jälkeen tiloihin asennettiin käytönaikaiset kuivat yksiköt varmistamaan kiinteistön kosteudenhallinta pinnoituksen jälkeen. Rakenteet ovat kuivuneet myös tilojen käytön aikana ja tulokset ovat olleet loistavia. Alapohjarakenteiden rakennuskosteus tai rakennekosteus ei taatusti tule aiheuttamaan päänvaivaa Ilmajoella. Samaa ainutlaatuista toimintamallia ollaan monistamassa myös muiden kuntien ja kaupunkien sote-kiinteistöihin, jotta kosteudenhallinta voidaan ottaa haltuun sekä rakennustyömaan että tilojen käytön aikana.
Rakennekosteus ei saa aiheuttaa ongelmia
Myös viranomaistaholla on kiinnitetty huomiota kosteudenhallinnan ja rakenteiden vikasietoisuuteen liittyvien ohjeistusten tarpeellisuuteen. Esimerkiksi Ympäristöministeriö julkaisi 2020 oppaan ”Rakennusten kosteustekninen toimivuus”, jossa edellytetään mm. seuraavaa:
“Rakenneratkaisujen valinnassa on tavoiteltava vikasietoisia ratkaisuja, jotka sallivat rakentamisen ja rakennuksen käytön aikana rakenteen ajoittaisen vähäisen kastumisen.
Rakennuksen liian suuri kosteuspitoisuus tai kosteuden kertyminen rakennuksen osiin tai sisäpinnoille ei saa vaurioittaa rakennusta eikä aiheuttaa rakennuksessa oleville terveyshaittaa. Suunnitteluratkaisua valittaessa otetaan huomioon rakennukseen kohdistuvan sisäisen ja ulkoisen kosteusrasituksen kesto sekä rakenteen mahdollisuus kuivua. Rakenteeseen ei saa kertyä kosteutta toistuvasti, liiallisesti eikä pitkällä aikajänteellä jatkuvasti kasvaen. Rakenteen kosteudensietokyky sekä mahdollisuus kuivua riittävän nopeasti kastumisen jälkeen on haitan estämisen kannalta oleellinen tekijä.”
Rakennuskosteus ja rakennekosteus hallintaan SafeDryingilla
Patentoitu SafeDrying on ainoa ratkaisu, joka mahdollistaa rakenteiden tehokkaan kuivumisen sekä rakentamisen että rakennuksen käytön aikana, vaikka rakenteet olisikin pinnoitettu vesihöyryä läpäisemättömillä materiaaleilla. Otetaan siis yhdessä sinun kohteesi kosteudenhallinta haltuun!
Tarvitsetko apua oman kohteesi kosteudenhallinnan kanssa? Toimi näin:
Yhteydenotto
Ota meihin yhteyttä ja kerro minkälaisen kohteen kosteudenhallinnan kanssa tarvitset apua ja missä laajuudessa. Lähetä samalla myös pohja- ja rakennekuvat sekä mahdolliset tutkimusraportit, tämä helpottaa tilanteen hahmottamista.
Arviointi
Arvioimme toimittamasi materiaalin perusteella miten voisimme olla avuksi ja olemme sinuun yhteydessä.
Kohdekäynti
Lähetämme tarvittaessa asiantuntijan käymään kohteessa ja teemme ehdotuksen toteutuksesta.