Virtain Killinkosken koulu on alun perin rakennettu 1950-luvulla ja peruskorjattu kattavasti vuonna 2010. Peruskorjauksen yhteydessä rakennukseen oli uusittu mm. salaojat ja sisäpuoliset lattiat.

Rakennuksen haasteena oli kuitenkin maaperästä tuleva kapillaarinen kosteudennousu, jonka vuoksi keskellä taloa oleva kantava seinä oli täysin märkä vuonna 2017.

Kosteudesta johtuvien ongelmien korjaamiseksi, koululla asennettiin patentoitu SafeDrying®-kuivatusjärjestelmä. Asennustyö vietiin läpi lomakuukauden aikana ja näin vältyttiin muun muassa toimintojen keskeyttämiseltä ja kalliiden väistötilojen rakentamiselta.

Rakennus haluttiin myös pitää opetuskäytössä kuivatuksen ajan. Tästä syystä kuivatus toteutettiin ajastimella, jolloin puhallin oli päällä vain öisin. Tästä huolimatta, suhteelliset kosteudet kuivatusalueella ja sen yläpuolisessa seinässä saatiin nopeasti laskemaan turvalliselle alueelle, jolla terveydelle haitallinen mikrobikasvusto on mahdotonta. 6kk seurantajakson päätteeksi samat, aiemmin hyvin haasteelliset alueet todettiin erittäin kuiviksi. Kantavalta seinältä oli nimittäin poistettu rakenteiden sisältä 27 metrin matkalta seurantajakson aikana SafeDrying®-kuivatusputkistolla noin 900 litraa vettä.

SafeDrying®-järjestelmän mahdollistaman etävalvonnan kautta pystyttiin kosteudesta kärsivän alan kuivumista seuraamaan reaaliaikaisesti. Samalla saatiin myös varmistettua käyttäjille rakennuksen turvallisuus ja kuivatusjärjestelmän toimivuus. Kuivatuksen alussa rakenteiden ollessa märimmillään, poistettiin rakenteista kuivatusputkiston kautta noin 9 litraa vettä yössä. Nyt rakenteiden ollessa turvallisen kuivat, poistetaan kapillaarisen kosteudennousun tuomaa vettä noin 4 litraa joka yö.

Tehokuivatuskauden jälkeen Killinkosken päiväkodissa siirryttiin SafeDrying®-kuivatusjärjestelmän mahdollistamaan ylläpitävään tuuletukseen, jolla kantavat seinärakenteet saadaan pidettyä turvallisen kuivina, maaperästä nousevasta kosteudesta huolimatta.

Kokonaisuudessaan SafeDrying®-kuivatus säästi Virtain kaupungille merkittävän määrän rahaa ja mielipahaa, kun lasten ja kasvatusalan ammattilaisten ei tarvitse enää kärsiä kosteusongelmien aiheuttamista lukuisista haitoista työ- ja opiskeluympäristössään.

Virtain Killinkoskella hyväksi todettua SafeDrying® -korjausmenetelmää voidaankin soveltaa kaikkiin alapohjan ja seinien kosteusongelmista kärsiviin rakennuksiin, joissa rakennusmateriaaleina on käytetty betonia tai yleisesti kaikkia kivirakenteita.

Turtiaiset säästivät 15 000 euroa

Tuusulassa asuva Turtiaisen perhe säästi SafeDrying® –kuivatuksen avulla 15 000 euroa. 

Perhe omistaa vuonna 1960 valmistuneen rintamamiestalon, jonka kellarikerros on noin 1,5 metriä maanpinnan alapuolella. Taloa laajennettiin vuonna 1990 rakentamalla yhdelle sivulle yksikerroksinen lisäosa.

Vuosien kuluttua uudisrakentamisen jälkeen ilmenivät ongelmat. Syynä oli se, että laajennuksen alle ei pystytty uudistamaan salaojia nykyisen teknologin mukaisiksi. Ja seurauksena oli se, että viemäri pääsi vuotamaan useamman vuoden ajan talon alapohjaan kenenkään sitä huomaamatta.

Ja mitä sitten tehtiin? –Vuodon vaurioittama alue oli yhteensä noin 35 m2, siitä piikattiin auki 24 m2. Piikkaamattomalla alueella on useita väliseiniä, tekninen tila lämmitysjärjestelmineen sekä wc.

- Alimmainen laatta jätettiin paikoilleen ja sen päälle asennettiin eristys ja sen päälle taas kosteutta poistava ilmapuhalluslämmitys (SafeDrying®), kertoo talon omistaja Petri Turtiainen.

- Tavoitteenamme oli ja on edelleen poistaa jatkuvasti laatasta kosteutta sekä kuivattaa pitkän ajan kuluessa talon ulkoseinät, rakennuksen keskellä oleva kantava rakenne sekä myös laatan alle jäänyt hieman yli 10 neliömetrin alue.

Ja miten on onnistuttu?

Edelleenkin tuloksista hieman yllättynyt Turtiainen kertoo, että kahdeksan kuukauden kuluttua puhalluslämmityksen asentamisesta on purkamatta jätetty totaalisen kostea alue rutikuiva.

– Myös ulkoseinät ja kantava sisäseinä lähtivät kuivumaan vauhdilla huolimatta siitä, että ulkoinen vesirasitus oli kyseisenä syksynä merkittävästi keskimääräistä isompi.

Parhaillaan Turtiaisen rintamamiestalon kuivumista seurataan tiiviisti reaaliaikaisen digitaalisen näyttöjärjestelmän avulla. Tulokset ovat olleet ja ovat koko ajan pelkästään positiivisia. – En todellakaan tiedä mitään muuta yhtä tehokasta ja edullista tapaa hoitaa vanhan rintamamiestalon kellarin kosteusvaurioita ja –rasitusta. Me säästimme tällä mallilla ainakin 15 000 euroa, kertoo tyytyväinen Petri Turtiainen.

Edut:

Patentoidulla SafeDrying®-kuivatusjärjestelmällä pystytään kuivattamaan nopeasti ja kustannustehokkaasti jo kosteusvaurioituneita vanhojen kiinteistöjen alapohjia ja seinärakenteita sekä pysäyttämään salakavala kapillaarinen kosteudennousu.


Tehokuivatuskauden jälkeen ylläpitävä tuuletus riittää pitämään rakenteet kuivina. SafeDrying®-järjestelmää ei siis tarvitse pitää päällä jatkuvasti, kun rakenteet on saatu turvallisen kuviksi, vaan tuuletus voidaan toteuttaa esim. ajastimella yöaikaan. 


Kun kosteus poistetaan rakenteista, homeiden ja mikrobien kasvu estyy. Järjestelmä voidaan myös alipaineistaa, jolloin rakenteissa mahdollisesti olevat epäpuhtaudet eivät pääse leviämään huoneilmaan.


Rakenteen sisältä tapahtuvan SafeDrying®-kuivatuksen on todettu olevan useita kertoja tehokkaampaa, kuin optimiolosuhteissa pinnan kautta tapahtuvan.


Korjauskohteessa SafeDrying®-kuivatuskanavisto voidaan urata lattian sisään tai toteuttaa pinta-asennuksena seinän ja lattian liitoskohdassa. Tällöin alapohjaa tai muita rakenteita ei tarvitse purkaa ja asennustyö voidaan tehdä esim. viikonlopun aikana.


SafeDrying soveltuu erityisen hyvin rintamamiestalojen, taloyhtiöiden, koulujen, päiväkotien, uimahallien, terveyskeskusten ja kosteiden kellareiden kivirakenteiden kosteusvaurioiden korjaamiseen.


SafeDrying®-kuivatusputket eivät vaadi asentajaltaan LVI-alan ammattipätevyyttä tai erityistä ylläpitoa ja ne voidaan valaa myös suoraan betonilaatan sisään.


Lyhyen asennus- ja kuivatusajan ansiosta vältytään usein kokonaan väistötilojen rakentamiselta tai muilta raskailta väliaikaiskustannuksilta.


Menetelmä on huomattavasti helpompi, nopeampi ja halvempi sekä lopputulokseltaan varmempi perinteisiin lattian uusimiskorjauksiin verrattuna. SafeDrying®-kuivatusjärjestelmä mahdollistaa myös kapseloinnin.


SafeDrying® tarjoaa mielenrauhaa käyttäjälle, sillä kun kuivatusjärjestelmä on kerran asennettu, pystytään sen avulla pitämään rakenteet kuivina ja terveinä myös tulevaisuudessa. Jatkuva digitaalinen etäseuranta on nimittäin olennainen osa SafeDrying®-metodia ja kerätyn datan saa helposti luettavaksi esim. matkapuhelimeen. 


Etäseuranta on myös erinomainen apu asunnonvaihtotilanteessa, sillä sen avulla voidaan näyttää alapohjan kosteusdata kuukausien tai jopa vuosien ajalta. Näin ostaja ja myyjä välttyvät ikäviltä yllätyksiltä.


Järjestelmän lämmönlähteeksi käyvät kaikki yleisimmät lämmitysmuodot ja sitä on mahdollista käyttää kuivatuksen lisäksi myös kiinteistön lämmitykseen.

SafeDrying® on myös turvallinen tapa kuivattaa ja lämmittää rakenteita, sillä putkistossa kierrätetään vain kuivaa, lämmintä ilmaa.


SafeDrying®-kuivatusta on jo käytetty menestyksekkäästi lukuisten rintamamiestalojen, omakotitalojen, taloyhtiöiden, koulujen, päiväkotien, terveyskeskuksen ja uimahallin kosteusvaurioiden korjaamiseen. 

esan-talon-uraus.jpg
putki-urassa1_2a.jpg
killinkoski-uraus.jpg