Turtiaiset säästivät 15 000 euroa

Turtiaiset säästivät 15 000 euroa

 

Tuusulassa asuva Turtiaisen perhe säästi SafeDrying –kuivatuksen avulla 15 000 euroa. 

Perhe omistaa vuonna 1960 valmistuneen omakotitalon, jonka kellarikerros on noin 1,5 metriä maanpinnan alapuolella. Taloa laajennettiin vuonna 1990 rakentamalla yhdelle sivulle yksikerroksinen lisäosa.

Vuosien kuluttua uudisrakentamisen jälkeen ilmenivät ongelmat. Syynä oli se, että laajennuksen alle ei pystytty uudistamaan viemäristöä nykyisen teknologin mukaiseksi. Ja seurauksena oli se, että jätevesiviemäri pääsi vuotamaan useamman vuoden ajan talon alapohjaan kenenkään sitä huomaamatta.

Ja mitä sitten tehtiin? –Vuodon vaurioittama alue oli yhteensä noin 35 m2, siitä piikattiin auki 24 m2. Piikkaamattomalla alueella on useita väliseiniä, tekninen tila lämmitysjärjestelmineen sekä wc.

- Alimmainen laatta jätettiin paikoilleen ja sen päälle asennettiin eritys ja sen päälle taas kosteutta poistava ilmapuhalluslämmitys (SafeDrying), kertoo talon omistaja Petri Turtiainen.

 - Tavoitteenamme oli ja on edelleen poistaa jatkuvasti laatasta kosteutta sekä kuivattaa pitkän ajan kuluessa talon ulkoseinät, rakennuksen keskellä oleva kantava rakenne sekä myös laatan alle jäänyt hieman yli 10 neliömetrin alue.

Ja miten on onnistuttu?

Edelleenkin tuloksista hieman yllättynyt Turtiainen kertoo, että kahdeksan kuukauden kuluttua puhalluslämmityksen asentamisesta on purkamatta jätetty, ennen totaalisen kostea alue nyt rutikuiva.

 – Myös ulkoseinät ja kantava sisäseinä lähtivät kuivumaan vauhdilla huolimatta siitä, että ulkoinen vesirasitus oli kyseisenä syksynä merkittävästi keskimääräistä isompi.

Parhaillaan Turtiaisen talon kuivumista seurataan digitaalisen näyttöjärjestelmän avulla. Tulokset ovat olleet ja ovat koko ajan pelkästään positiivisia. – En todellakaan tiedä mitään muuta yhtä tehokasta ja edullista tapaa hoitaa vanhan rintamamiestalon kellarin kosteusvaurioita ja –rasitusta. Me säästimme tällä mallilla ainakin 15 000 euroa, kertoo tyytyväinen Petri Turtiainen.