Tamperelaiskeksijä kehitti patentoidun menetelmän kastuneen kivirakenteen korjaamiseen – Sisäilmaongelmista kärsinyt päiväkoti ei tarvinnut edes väistötiloja
Tamperelaiskeksijä sanoo, että hänen kehittämänsä patentoitu ilmapuhallusjärjestelmä kuivattaa kosteudesta vaurioituneet rakenteet.
UUTISET 31.03. 16.00
AULIS ALATALO / AAMULEHTI
Jos Esa Tommolasta olisi kiinni, Suomeen ei jäisi enää yhtään kosteusvaurioista betonilattiaa tai -seinää. Tamperelainen keksijä kehitti ilmapuhallusjärjestelmän, joka kuivattaa nopeasti kastuneen tai märän betonin ja pitää sen hallitusti kuivana.
Suomessa on tuhansia kouluja, julkisia rakennuksia ja koteja, joissa alapohjan kosteusvaurio on aiheuttanut pahoja sisäilmaongelmia, hometta ja muita vaarallisia ilman epäpuhtauksia. Tommola on osoittanut patentoidulla menetelmällään, että pysyvästi kuivatettu ja tiiviiksi kapseloitu rakenne pysäyttää mikrobiongelman, jopa poistaa sen tyystin.
Virroilla Killinkosken koulun alakerrassa päiväkoti on oiva esimerkki. Kaupunki peruskorjasi vuonna 2010 läpikotaisin 1950-luvulla betonista rakennetun, nelikerroksisen koulun, kunnosti ulkopuoliset salaojatkin.
Rakenteet imivät vettä
Remontin jälkeen ongelmat kuitenkin jatkuivat pohjakerroksessa. Henkilökunnalla ja pikkuisilla hengitystietulehdukset ja muut oireet eivät hävinneet. Taloon asennettu, voimakas ilmastointi aiheutti alipaineen päiväkotiin. Päiväkotia johtava Elina Hakala kertoo, että sisätilassa ilma tuntui loppuvan.
Tutkimuksissa paljastui, että kantavat sisäseinien rakenteet imivät vettä talon alta. Yleensä sellainen tila on ollut pakko hylätä. Kaupungin tekninen johtaja Raimo Pirhonen sai vihiä keksinnöstä.
Viime heinäkuulla, päiväkodin lyhyellä kesälomalla, Tommolan yhtiö kaivoi sisäseinien viereen putkistolleen kapean kanaalin, valoi päälle uuden lattian ja kapseloi pinnat tiiviiksi. 95 prosentin kosteutta näyttänyt seinä lykkäsi putkistoon alkuun yhdeksän litraan vettä vuorokaudessa.
Marraskuun alussa mittaukset ja putkilaitteiston omat anturit näyttivät, että seinän kosteus oli alle 75 prosenttia: siinä mikrobit eivät enää kasva. Nyt rakenne on alle 50 prosentissa, kuivempaa kuin sisällä oleva ilma. Operaatio maksoi noin 30 000 euroa.
–Emme tarvinneet väistötiloja lainkaan. Oireet ovat hävinneet, Hakala sanoo.
Kuuma ilma poistaa kosteuden
SafeDryingin myyntijohtaja Joni Kotipelto toteaa, että hän itse altistui armeijassa homeelle, eikä voisi olla homevauriotilassa kuin hetken: hän alkaa tukehtua. Killinkosken päiväkodissa oireita ei hänellä ole.
Pirhonen huomauttaa, että vanhassa rakennuksessa sisätilan kapselointi täysin pitäväksi on vaikeaa, olemattoman pieni reikä tai rako riittää pilaamaan työn. Kuivassa mikrobit eivät kuitenkaan lisäänny.
Yksinkertaistettuna SafeDryingin patentoidussa menetelmässä rakennettaviin tai kastuneisiin lattioihin ja seiniin upotetaan kuivatuskanavisto. Putkissa 5–10 metriä sekunnissa liikkuva kuuma, kuiva ilma imee ympäriltään kosteuden ja poistaa sen turvallisesti. Kuivatusvauhti on moninkertainen verrattuna pinnasta kuivatettaviin betonilaattoihin. Muun muassa TTY, TAMK ja Suomen Betoniyhdistys ovat testanneet tehon.
Tampereella laitteita valmistava yhtiö kuivatti myös Helsingissä Amos Rex taidemuseon rakenteita. Tampereen Annikinkadulla asuntomessutalon keskeltä kastunut alapohja pelastui toukokuussa 2017 kuukaudessa, talon myyntikelpoisuus palasi. Loppuvuodesta 2017 Tampereen Takahuhdissa yhtiö purki 1989 rakennetun talon alapohjan betonille ja teki kanavistoineen uuden valun. Laitteiston etäseuranta näyttää, että rakenne on edelleen kuiva.
Kanavisto pysäyttää talon alta rakenteisiin nousevan kosteuden ja poistaa sen nopeasti.