
Rivitalojen kellareiden, alapohjien ja maanvastaisten seinien kosteusongelmat ilmenevät tyypillisesti vasta noin 30–40 vuoden kohdalla, erityisesti kun kapillaarinen kosteus pääsee nousemaan rakenteisiin ilman kunnollista kapillaarikatkoa. Usein ongelmien taustalla ovat aikakautensa mukaiset perustamisratkaisut, joissa rakennukset on tehty suoraan häiriintymättömän perusmaan varaan. Nykyään käytettävää kapillaarikatkosepeliä ei tuolloin tunnettu tai sovellettu, mikä altistaa vanhat rakenteet kosteudelle.
Kallioinen maaperä voi pahimmillaan estää veden luonnollisen ohjautumisen pois perustuksista, jolloin maaperästä nouseva kosteus aiheuttaa haittaa perustuksille ja seinärakenteille. Kosteusvaurioiden riski kasvaa entisestään, jos salaojitus tai sadevesien hallinta on puutteellista tai tehty alun perin virheellisesti.
SafeDrying-ratkaisu rivitalon kosteudenhallintaan
As Oy Rantahaka on 1980-luvulla rakennettu rivitaloyhtiö, jossa havaittiin kosteusongelmia kellaritiloissa ja erityisesti maanpaineseinissä. Taloyhtiössä päätettiin korjata tilanne kaksivaiheisella ratkaisulla: ensin tehtiin mittavat salaojitus- ja tukirakennetyöt, minkä jälkeen rakenteet kuivattiin SafeDrying-järjestelmällä. Samalla taloyhtiö halusi lisätä rakenteiden vikasietoisuutta myös tulevaisuutta varten.
SafeDrying-järjestelmä nopeutti märiksi päässeiden rakenneosien kuivumista ja varmisti pysyvän kuivana pysymisen. Järjestelmän toimintaa seurattiin etäluettavilla mitta-antureilla, joiden ansiosta kosteudenhallinta voitiin varmistaa reaaliaikaisesti. Energiankulutus pysyi maltillisena, sillä laitteet toimivat vain tarvittaessa, osan vuorokaudesta.
Taloyhtiö on ollut tyytyväinen onnistuneeseen rakennekuivatukseen ja siihen, että rakenteet ovat paitsi kuivuneet nopeasti, myös pysyneet kuivina SafeDrying-järjestelmän avulla. Energiatehokkuus ja pitkäaikainen suoja kosteutta vastaan toivat hankkeeseen merkittävää lisäarvoa.