Laukaan lukion uudisrakennuksen teko oli juuri alkamassa, kun rakentajille tuli tiukka paikka: väestönsuojan paksu betoniholvi ei ehtisi kuivua tavoiteajassa. Avuksi löytyi SafeDrying-kuivatusjärjestelmä, jota rakennuttaja kiittää nyt lukiotilojen terveydestä sekä hankkeen aikataulussa pysymisestä.
Laukaan lukion vuonna 2020 valmistuneet valoisat tilat tuoksuvat vielä nyt kaksi vuotta myöhemmin uudelta. Käyttäjät ovat enemmän kuin tyytyväisiä. Lukion alakerran musiikki- ja bänditilassa Laukaan kunnan rakennuttaja Pekka Mikkonen kertoo, että lukion rakentaminen vuosina 2019–2020 oli osa suurempaa Koulunmäen rakennusten hankekokonaisuutta, joka on Laukaan historian toiseksi suurin yksittäinen rakennushanke.
Lukion bänditila syntyi rakennuksen väestönsuojatiloihin, jotka otettiin niiden valmistuttua hyötykäyttöön. Kun Mikkonen ja lukion rakennustyön valvojana toiminut Sitowisen osastopäällikkö Harri Valkonen esittelevät tiloja, kumpikin tarttuu heti kitaraan. Kaksikko löysi yhteisen sävelen jo tilojen rakennusaikana.
– Tavoitteenamme oli rakentaa Terve talo -kriteerien mukainen kokonaisuus. Jo suunnittelun loppuvaiheessa näin, että väestönsuojan 50-senttinen holvi on poikkeuksellisen paksu ja siksi riskirakenne. Suoraan sen yläpuolelle olivat tulossa yläkerran tilojen lattiat, ja holvirakenteen kosteus uhkasi siirtyä yläpuolen lattiarakenteisiin, Valkonen kertoo.
Kuivatuskanavisto betonin sisään
Valkonen mietti rakennuttajan ja rakennesuunnittelijan kanssa, voisiko holvista tehdä ohuemman. Rakenteiden jännevälit ja väestönsuojamääräykset pakottivat kuitenkin paksun holvin rakentamiseen. Lisäksi rakennusaikataulu oli tiukka.
– Totesimme, että emme pysty takaamaan yläpuolen tilojen terveellisyyttä, jos emme varmista paksun holvin kuivumista. Huonossa tapauksessa myös projektin aikataulu pettäisi kuivatusten takia, Valkonen sanoo.
Riskintorjuntaratkaisu löytyi nopeasti, kun Laukaaseen kiiri rakennesuunnittelijan ja konsultin kautta sana patentoidusta kotimaisesta SafeDrying-kuivatusjärjestelmästä. Siihen sisältyvä kuivatuskanavisto valettaisiin betonin sisään eli upotettaisiin kiinteistön rakenteisiin rakennuksen koko elinkaaren ajaksi. Järjestelmä oli Valkoselle ja Mikkoselle uusi tuttavuus, mutta he vakuuttuivat siitä, että SafeDryingin avulla pystytään takaamaan sekä rakenteiden kuivuminen että projektin aikataulussa pysyminen.
– Lisäksi jo heti runkovaiheessa väestönsuojarakenteen päälle rakennettiin erillinen bituminen pulpettikatto. Näin saatiin sadevedet ohjatuksi pois ennen vesikaton yläpuolisen sääsuojan valmistumista. Kuivatusjärjestelmän kanavisto asennettiin myöhemmin pintabetoniin, mikä varmisti lattioiden kuivumisen, Valkonen kertoo.