SafeDrying-järjestelmä mahdollistaa korjaukset kohteissa, joita ei muuten voi korjata!
Check

Patentoitu suomalainen innovaatio
Vastaavaa tuotetta ei ole

Check

Nopea ja helppo asennus
Pinta-asennus mahdollista

Check

Kustannustehokas ratkaisu
Tiloja voi käyttää kuivatuksen aikana

Check

Reaaliaikainen etävalvonta
Kosteusvalvonta suoraan rakenteesta

Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma

SafeDrying toi pelastuksen Töölön Apollonkadun kiinteistön ongelmiin

Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.

Töölön Apollonkadun
Apollonkadun kerrostalot on rakennettu vieri viereen rinteeseen kallion päälle.

Ongelmia alkoi ilmestyä asunnon oston jälkeen

170 m2:n huoneisto sijaitsee vuonna 1928 rakennetussa kerrostalossa. Apollonkadun kerrostalot on rakennettu kiinni toisiinsa rinteeseen kallion päälle. Hämeen huoneisto sijaitsee katutasossa, joten osa asunnon seinistä on osittain maan alla.

Tuomas Häme kertoo, että jonkun ajan kuluttua asunnon oston jälkeen he huomasivat vaimonsa kanssa asunnossa sisäilmaongelmia. Ilma tuntui tunkkaiselta ja asunnossa oli hajuhaittoja. Pian selvisi, että jo ennen asunnon ostoa, asunnossa oli ollut sisäilma- ja kosteusongelmia. Tästä alkoivat ongelmien selvittelyt ja pitkä korjauskierre.

Yli 20 vuoden aikana kosteusongelmia on ilmennyt aina aika ajoin. Ensimmäisten remonttien aikana 1990-luvulla naapuritaloyhtiön jätevedet tulivat asuntoon. Onneksi lattia oli jo revitty auki, joten vedet tulivat soraperustusten päälle. Taloyhtiössä tehtiin putkiremontti vuonna 2003, jolloin keittiöstä löytyi kosteutta. Myös kadun puolella oleva sähkökaappi oli asennettu väärin ja sen takaa olevasta onkalosta vesi pääsi valumaan olohuoneeseen. Lopulta Helsingin Energia poisti sähkökaapin kokonaan.

Putkiremontin yhteydessä taloyhtiöön asennettiin uudet korvausilmaventtiilit, mutta ne eivät auttaneet sisäilmaongelmiin. Sisäilmatutkimuksessa huoneistossa havaittiin mikrobihaittoja, minkä jälkeen asunnossa alkoivat perusteelliset korjaukset.

Näiden kaikkien korjausten vuoksi vuosien saatossa Tuomas Häme perheineen on joutunut muuttamaan pariin otteeseen remontin alta pois. Puhumattakaan kerroista, jotka he ovat joutuneet asumaan remontin keskellä.

Perustamistapa syynä kosteusongelmiin

Taloyhtiön kosteusongelmat johtuvat pitkälti 1920-luvun aikaisesta rakentamistavasta. Rakennuksessa on huokoinen tiiliperustus, jota pitkin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti ylöspäin. Suurin osa kosteudesta perustuksiin valuu kuitenkin naapuritaloyhtiön puolelta kalliota pitkin asunnon seinää päin ja sitä pitkin lattian alle sekä perustuksiin. Taloyhtiöllä ei ole myöskään omaa ulkoseinää, vaan se on rakennettu viereisen taloyhtiön ulkoseinään kiinni.

Ongelmaa ei pystytty korjaamaan ulkoapäin, koska salaojia oli mahdoton uusia kuin takapihan puolelta ja muut ulkopuoliset ratkaisut olisivat mahdotonta toteuttaa. Kosteusongelma oli pakko korjata asunnon sisältä ja löytää siihen sopiva ratkaisu.

Töölö Apollonkatu-  takapihan muurin
Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.
 

Ratkaisu löytyi soittokierroksella korkeakouluihin

Kun sopivaa korjausmenetelmää ei löytynyt ja tuntui, että kaikki oli jo kokeiltu, alkoi Tuomas Häme itse etsimään ongelmaan ratkaisua. Hän aloitti soittokierroksen ammattikorkeakouluihin. Lopulta Aalto-yliopistosta vinkattiin hänelle SafeDrying-järjestelmästä. SafeDrying oli tehnyt Amos Rex -taidemuseoon kuivatuksen, josta oli tehty artikkeli Betoni-lehteen. Häme etsi artikkelin käsiinsä ja sen jälkeen soitti SafeDrying-järjestelmän kehittäjälle Esa Tommolalle. Artikkeli ja Tommola vakuuttivat Hämeen, että tässä olisi oikea ratkaisu heidän taloyhtiöönsä. Taloyhtiö vakuuttui ratkaisusta ja alkoi viemään projektia eteenpäin.

Huoneiston remontti oli aloitettu syksyllä 2018 ja esimerkiksi asunnon lattiat oli jo revitty auki, kun SafeDrying tuli mukaan remonttiin. SafeDrying-järjestelmä asennus saatiin nopeasti käyntiin talvella 2019 heti taloyhtiön hyväksynnän jälkeen. Järjestelmä asennettiin takapihan puoleisiin makuuhuoneisiin lattiavaluun. Muualla asunnossa putkisto kulkee seinän vieressä putkistoa varten lattiaan jyrsityssä urassa.

Itse kuivatusyksikkö on sijoitettu taloyhtiön kellariin, jossa se saa hurista rauhassa. Itse asunnossa ei kuulu mitään ylimääräisiä ääniä, vaikka kuinka yrittäisi kuunnella. Myöskään kuivatusyksikön ääni ei kuulu rappukäytävään tai häiritse talon asukkaita mitenkään.

SafeDrying-kuivatusjärjestelmä on osa lattiaa koko ajan kuivattaen naapurista valuvaa kosteutta. Koska kuivatus tapahtuu vaan yhdestä suunnasta, on kuivatusjärjestelmän oltava koko ajan päällä, jotta asunto pysyy kuivana ja asumiskelpoisena. Joka kuukausi taloyhtiö saa raportin, josta nähdään ajantasaiset kosteuslukemat. Jos lukemat olisivat jostain syystä liian korkeat, pystyttäisiin niihin reagoimaan nopeasti.

Taloyhtiön ja SafeDryingin toiveena olisi ollut, että järjestelmä olisi asennettu myös viereiseen taloyhtiöön. Mutta viereisen taloyhtiön alimmaisessa kerroksessa sijaitsevat autotallit, joten taloyhtiö ei ollut halukas satsaamaan niihin, eikä rakennusvalvonta myöskään edellyttänyt sitä. Vaikka SafeDrying-järjestelmä toimii loistavasti, taloyhtiö etsii ratkaisua kuitenkin vielä, miten kosteusrasitetta voitaisiin entisestään pienentää.

Tuomas Häme

Tuomas Häme on tyytyväinen SafeDrying-järjestelmään ja yritykseltä saamaansa palveluun.

Hämeet pääsivät muuttamaan takaisin kotiinsa kesällä 2019 asuttuaan vuoden pois kotoaan. Nyt vuotta myöhemmin Tuomas Häme vaimonsa kanssa ovat tyytyväisiä asuntoonsa. Hajuhaittoja ei enää ole ja sisäilma on raikasta.

-Tutkijalla pitää aina olla pientä pelivaraa, ettei mitään voi sanoa varmaksi, mutta uskon, että tämän parempaa ratkaisua ei olisi helpolla löytynyt, Tuomas Häme toteaa lopuksi.

Voit lukea alkuperäisen artikkelin Oma Taloyhtiön sivuilta

Tuoreimmat asiakaskokemukset

Taloyhtiö - Vaasa

Suunnitelmallinen kunnossapito säästää taloyhtiön rahoja ja auttaa ennakoimaan myös äkillisten korjauksien tarpeita. Näin myös toimitaan vaasalaisessa taloyhtiössä, jossa kosteusongelmien korjaamisen huolellinen suunnittelu säästi taloyhtiöltä tuhansia euroja.

Lue lisää

Koulu - Laukaa

Laukaan lukion uudisrakennuksen teko oli juuri alkamassa, kun rakentajille tuli tiukka paikka: väestönsuojan paksu betoniholvi ei ehtisi kuivua tavoiteajassa. Avuksi löytyi SafeDrying-kuivatusjärjestelmä, jota rakennuttaja kiittää nyt lukiotilojen terveydestä sekä hankkeen aikataulussa pysymisestä.

Lue lisää

Arvokiinteistö - Helsinki Kruununhaka

Helsingin Kruununhaassa arvokiinteistön pohjakerroksen asunto oli vaarassa muuttua toisarvoiseksi varastotilaksi kalliista korjauksista huolimatta. SafeDryingilla tämä vältettiin ja vuokralainen ei menettänyt kotiaan.

Lue lisää
Check

Patentoitu suomalainen innovaatio
Vastaavaa tuotetta ei ole

Check

Nopea ja helppo asennus
Pinta-asennus mahdollista

Check

Kustannustehokas ratkaisu
Tiloja voi käyttää kuivatuksen aikana

Check

Reaaliaikainen etävalvonta
Kosteusvalvonta suoraan rakenteesta

SafeDrying Oy

Yli-Heikkilänkatu 4
33560 Tampere

Y-tunnus 2366450-4

Tilaa uuutiskirjeemme

Luotettava kumppani logo

Copyright © 2024 SafeDrying
Tilaa uutiskirje